Papa Francisc: milostivirea lui Dumnezeu este mângâierea sa pentru rănile păcatelor noastre

http://ro.radiovaticana.va/global_images/x.gif
http://ro.radiovaticana.va/global_images/x.gif

http://media01.radiovaticana.va/imm/1_0_788494.JPGRV 07 apr 2014. Milostivirea divină este o lumină puternică de iubire, este mângâierea lui Dumnezeu pentru rănile păcatelor noastre, a spus Papa Francisc la predica de la Sf. Liturghie celebrată luni dimineață în Capela Casei Sf. Marta din Vatican. RealAudioMP3 


Suveranul Pontif a vorbit despre milostivirea divină plecând de la fragmentul Evanghelic în care fariseii aduc la Isus o femei adulteră și îl întreabă ce trebuie să pățească aceasta pentru păcatul comis, ținând cont de faptul că legea dată de Moise prescria uciderea ei (Ioan 8,1-11). „Căsătoria este simbolul și realitatea umană a relației fidele dintre Dumnezeu și poporul său”, a subliniat Papa Francisc care a atras atenția asupra vicleniei celor care au adus-o pe femeia adulteră în fața lui Isus, întrucât, dacă acesta ar fi aprobat uciderea ei, ar fi căzut în capcana lor. Pe aceștia nu-i interesa femeia păcătoasă, păcatul ei sau împlinirea legii. Isus însă o iartă pe femei și le spune celor prezenți să arunce piatra doar dacă sunt fără de păcat. În acel moment, toți acuzatorii ei au început să plece. Femeia își recunoaște păcatul întrucât nu își declară nevinovăția în momentul în care toți au plecat, iar Isus îi spune că nici el nu o condamnă, însă îi cere să nu mai păcătuiască. „Isus iartă! Dar aici este ceva mai mult decât iertarea, deoarece, în calitatea sa de confesor, Isus aici nu împlinește legea, deoarece legea cerea pedepsirea femeii, iar el era pur, de aceea putea să arunce cu piatra!”

• „Isus merge însă dincolo de lege. Nu îi spune: «adulterul nu este un păcat!». Nu! Însă o iartă prin lege. Acesta este misterul milostivirii. Acesta este misterul milostivirii lui Isus. Pentru a fi milostiv Isus nu împlinește legea și iartă fără a îndeplini legea care cerea lapidarea: «Mergi în pace!».

Papa Francisc a mai vorbit în predica sa despre dificultatea de a înțelege milostivirea lui Dumnezeu, arătând că nu aceasta iartă păcatele, ci este modul prin care Dumnezeu iartă păcatele. De asemenea, papa a spus că milostivirea merge dincolo de lege și pune deoparte păcatul persoanei pentru binele ei. Isus nu o umilește pe păcătoasă, ci o iartă și îi spune să nu mai păcătuiască.

RV – S. Centofanti – A. C. HrișmanText preluat de la pagina
 http://ro.radiovaticana.va/news/2014/04/07/papa_francisc:_milostivirea_lui_dumnezeu_este_m%C3%A2ng%C3%A2ierea_sa_pentru/rom-788494
a site-ului Radio Vatican